Stichting Marjolijn van Heemstra en Sadettin K.

‘Lawrence in de klas’ is ontstaan vanuit het enthousiasme van docenten uit het middelbaar onderwijs voor de materie waar de voorstelling Lawrence of Arabia over ging, maar hun gebrek aan tijd en informatie om hier ook echt iets mee te doen. Het project is vertrokken vanuit een docentenavond na de voorstelling, waarop we zowel docenten theater als geschiedenis als maatschappijleer hebben bevraagd over wat zij graag voor educatief pakket zouden willen gebruiken na het zien van de voorstelling Lawrence of Arabia. Daar kwam uit dat zij nood hadden aan informatie over de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten, maar vooral ook een lesmethode daarrond die niet vanuit één westers, wit perspectief geschreven is. 

In een intensieve samenwerking met geschiedenisdocent Thomas van Wingerden ontstond hierdoor de website lawrenceindeklas.nl. Op deze website kunnen docenten zowel losse informatie als complete lessen vinden. Dit zodat iedere docent het materiaal op zijn eigen manier kan gebruiken. Het doel is om leerlingen vanaf 15 jaar inzicht te geven in de complexiteit van de Eerste Wereldoorlog en hoe de spanningen tussen Oost en West van toen nog steeds doorwerken in het heden. Daarnaast is het doel om leerlingen te laten oefenen met het innemen van verschillende perspectieven. Naast geschiedenislessen kwamen we ook tot een les vertellend spel, waarin leerlingen leren hoe ze door middel van theater de echte wereld van hun perspectief kunnen voorzien. 

In het lesmateriaal maak ik steeds een link tussen de voorstelling, de film en de historische context. Zo geven we vorm aan onze visie dat actualiteit, geschiedenis en theater elkaar kunnen versterken. 


OVER DE VOORSTELLING

Lawrence of Arabia is een coproductie van stichting Marjolijn van Heemstra en Trouble Man.

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”

Concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz | Spel: Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon |Tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra | Eindregie: Eva Line de Boer | Een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra en Trouble Man