Op de foto zie je mijn binder, een handig/noodzakelijk middel voor mensen met borsten die een borst willen, in elk geval af en toe.

An

Mijn sekse is vrouw, mijn genderidentiteit zie ik als non-binair, en mijn genderexpressie verschilt van dag tot dag. Het is bij mij waarschijnlijk het makkelijkst om zij/haar te gebruiken en dat vind ik ook prima. Maar: die/diens vind ik ook fijn. En An mag natuurlijk altijd.

Non-binair

Een non-binair persoon is iemand die niet enkel valt binnen de twee door ons gekende concepten van vrouw tegenover man. Het kan zijn dat iemand die non- binair is zich helemaal niet herkent in de concepten man of vrouw en zich iets daartussenin of iets heel anders voelt. Een non-binair persoon kan ook zich soms als vrouw en soms als man identificeren en/ of uitdrukken.

Androgyn

Dit woord heb je misschien al vaker voorbij zien komen. Want hoewel non-binair soms als modewoord gezien wordt, gaat androgynie al een hele tijd mee. Het komt uit de oudheid en betekent letterlijk man en vrouw. Als je je androgyn uit, vertoon je uiterlijke kenmerken die doorgaans met een ander gender geassocieerd worden zonder daarbij volledig door het leven te gaan als iemand van het andere geslacht. Bijvoorbeeld omdat je als vrouw veel wijde kleding draagt of als man nagellak. Maar waarom gebruiken we dan de term non-binair, als we androgyn al hadden? Hoewel je je ook androgyn kan vóelen, wordt het toch vooral gezien als een uiterlijk kenmerk. Denk bijvoorbeeld aan artiesten als Patti Smith, Prince en David Bowie. Iets meer naar het nu: Billie Eilish kleedt zich bewust niet zo vrouwelijk als veel andere popiconen doen. Maar we kunnen een onderscheid maken tussen genderidentiteit en -expressie. Mensen die non-binair zijn vinden het niet enkel leuk om te spelen met hun gender. Hun non-binariteit is wie ze zijn en dus soms ook: hoe ze aangesproken willen worden.

Die/hen

Sommige non-binaire personen willen graag aangesproken worden met die of hen. Niemand vindt dat ideale woorden, maar de grondslag hiervoor ligt in het Engels, waar dit goed werkt. Bijvoorbeeld: “Die ging gisteren naar de kapper.” Of: “Ik heb hen al lang niet gesproken.” Wil je meer weten over non-binariteit, genderfluïditeit en die/hen/hun oefenen, kijk dan de leuke Brainwash Talk van dramaturg Selm Wenselaers.

Tekst door mij, uit het IKs Magazine. Zie ook: Queer.