Met mijn lief

Een eenduidige definitie geven van queer zou het woord tekort doen. Sterker nog, als je aan meerdere queers vraagt wat queer zijn voor hen betekent, krijg je verschillende antwoorden. Dat komt omdat queer zijn veel te maken heeft met niet-zijn, met anti-labels. Queers plaatsen zichzelf buiten de gekende hokjes van seksualiteit en genderidentiteit. Oftewel: dat je queer bent, zegt niets over met wie je in bed ligt. Maar: de oorsprong van het woord ligt wel in de lhbt-community.

Queers hebben kritiek op heteronormativiteit en het binaire gendermodel. Queer zijn gaat dus wel degelijk over gender en seksualiteit, maar voor veel queers gaat het nog over veel meer. Zij zijn zich bewust van de strijd van verschillende onderdrukte groepen en willen zich daarvoor inzetten. ‘Radicale’ queers zetten zich ook af tegen de bio-industrie, islamofobie, racisme of monogamie als enige mogelijke relatievorm.

Queerness is daardoor een inclusief, politiek statement. Het is niet in een categorie te plaatsen, maar juist een gebied van spanning. Kort gezegd: affiniteit of identificatie met alles wat in de ‘gewone’ samenleving als vreemd, abnormaal en gevaarlijk wordt beschouwd.