Victoriano Moreno

Wie je bent is wie je altijd bent geweest. Ik was als kind een introverte binge-lezer die hield van de meest extraverte acts opvoeren. Ik wilde de wereld redden. Nooit beroemd worden. De juf zijn. Stil toekijken en zo veel mogelijk verhalen vertellen. Naar een ander land verhuizen, maar niet te ver. Schriften volschrijven. Mijn knuffels zo veel mogelijk leren. Dansen terwijl ik er niks van kon.

Afstudeervoorstelling Wij, Nu

Na de havo op het Haags Montessori Lyceum studeerde ik Docent Theater op ArtEZ in Arnhem. Anders dan de naam van deze opleiding doet vermoeden studeerde ik niet alleen af als docent, maar ook als theatermaker, productieleider, dramaturg, gespreksleider, zakelijk assistent, regisseur, schrijver en speler. Oftewel; ‘een artistieke en educatieve duizendpoot’, zoals we dat altijd noemden.

Ik rondde de opleiding af met een scriptie over al filosoferend theater maken, gebaseerd op de werkwijzen van Laura van Dolron en Marjolijn van Heemstra. Als afstudeervoorstelling maakte ik een theatraal feministisch pamflet in het clubhuis van Girls Go Boom. Mijn laatste stage liep ik bij Theater Rotterdam op de educatie-afdeling. Daar bleef ik met liefde een beetje plakken.

In 2019 verhuisde ik samen met mijn lief naar het prachtige Gent. Vanuit daar combineer ik als zelfstandige mijn theaterwerk voor zowel Nederlandse als Belgische opdrachtgevers. Ik ben een denker die ervoor zorgt dat er dingen gedáán worden. Ondersteunend, maar met eigen initiatief. Ik wil altijd in beweging zetten: of dat nou je denken, je lijf of je gevoel is.

Marijn Achten

Mijn queer-zijn is niet alleen onderdeel van mijn persoonlijk leven, maar ook van mijn werk. Dragqueen en activist Adore Delano legt voor mij perfect uit waarom:

“Being gay I think we’re put in a position where we have no choice than to be an activist, and we learn to love that.”

Wat al mijn werk verbindt: luisteren en gehoord worden, wie je ook bent.